Tα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια!

Θεωρώ χρέος μου να σας ανακοινώσω ότι τα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια. Η θητεία όσων τα υπηρετήσαμε έληξε στις 31 Αυγούστου 2011. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον αυτών των δομών. Δεν απαντά επίσης κανείς, για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Eκπαίδευση. Όσοι υπηρετήσαμε τα ΓΡΑΣΕΠ επιστρέφουμε στην οργανική μας θέση. Ωστόσο το blog αυτό θα λειτουργεί με το όνομά του, όσο το τοπίο είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Αργότερα βλέπουμε!

Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τα όσα μου δώσατε. Τα χρόνια που έζησα μαζί σας ήταν όμορφα και ελπίζω και δημιουργικά. Σας είμαι ευγνώμων. Ζήσαμε μαζί χαρούμενες αλλά και δύσκολες στιγμές και ελπίζω να στάθηκα αντάξια των προσδοκιών σας. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε, που μοιραστήκατε μαζί μου φόβους, αγωνίες, ανησυχίες και προβληματισμούς. Αποχωρώντας από το ΓΡΑΣΕΠ σήμερα το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ο στίχος του ποητή. " Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα". Επιστρέφω στην οργανική μου θέση στο 6ο Γυμνάσιο Πατρών, στο οποίο για χρόνια υπηρέτησα επίσης με πολύ αγάπη. Δεν λυπάμαι που φεύγω από το ΓΡΑΣΕΠ, γιατί η Συμβουλευτική είναι κάτι που υπηρετώ,άτυπα έστω, πολύ πριν γίνουν τα ΓΡΑΣΕΠ και θα συνεχίσω και μετά από αυτά. Όμως θα μου λείψετε και θα σας σκέφτομαι πάντα με πολύ έγνοια και αγάπη. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη στη ζωή σας και φυσικά επιτυχία στους στόχους σας. Η δική μας επικοινωνία ελπίζω ότι δεν θα σταματήσει έτσι και αλλιώς.(Ζήτω η τεχνολογία!) Σας χαιρετώ και στέλνω σε όλους την αγάπη μου μαζί με τις ευχές μου για "Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά"

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καθορισμός Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Τμημάτων α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής, γ) Τοπογραφίας, δ) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (T.E.I.)

 

Άρθρο 1
Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών
του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων
1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισοτίμων Σχολών, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος, από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δύνανται να ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των Δομικών Έργων, ήτοι οικοδομικών – κτιριακών έργων και των συναφών με αυτά εργασιών.
2.1 Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Δομικών Έργων μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται ως ανωτέρω αναλαμβάνοντας έργα που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο περιλαμβάνει συνήθη έργα.
Για το λόγο αυτό θα καθορισθούν:
α. η διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα / προωθημένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
2.2 Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δραστηριοποιούνται αυτόνομα και σύμφωνα με τα ανωτέρω, στη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, επίβλεψη λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευής έργων και εργασιών που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία του Πτυχιούχου Πολιτικών Δομικών Έργων απόφοιτου Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τα Περιγράμματα Σπουδών.
3. Οι ανωτέρω Πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα επαγγελματικής απασχόλησης και υπογραφής σύμφωνα με τα ανωτέρω στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στους ακόλουθους ενδεικτικά ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα αναφέρει και τα όρια Τεχνικής Ευθύνης:
α. Στην κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών έργων, ήτοι κατασκευή κτιρίων για κάθε χρήση και συναφείς εργασίες.
β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Μηχανικού Πολιτικών Δομικών Έργων.
γ. Στην επίβλεψη εφαρμογής των μελετών, ειδικότερα, οικοδομικών- κτιριακών έργων, για λογαριασμό ή με εντολή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας ή ιδιώτη, είτε ως μεμονωμένοι επιβλέποντες Μηχανικοί, είτε ως μέλη κλιμακίων επίβλεψης (επίβλεψη κάθε οικοδομικού-δομικού έργου).
δ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης οικοδομικών-κτιριακών έργων και εργασιών που εμπίπτουν στην κατηγορία των Κατοικιών, Καταστημάτων ή Γραφείων ή κατηγορία κτιρίων ΝΕΑΚ ΣΙ, Σ2, όπως αυτή ορίζεται σήμερα.
Ειδικότερα, μελετούν και υπογράφουν μελέτες που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, μόνο για τα κτιριακά-οικοδομικά έργα, υπό τους περιορισμούς των κατηγοριών κτιριακών έργων, όπως αυτές θα αναφέρονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
ε. Οι Πτυχιούχοι Πολιτικών Δομικών Έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη μελέτης ιδιωτικών και δημόσιων οικοδομικών-κτιριακών έργων και εργασιών, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως θα προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.
στ. Ως μέλη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου με δυναμικό μονάδων, ως ακολούθως:
- Μισή μονάδα μετά τετραετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Μία μονάδα μετά οκταετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Δύο μονάδες μετά δωδεκαετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
ζ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, στην εκπόνηση μελετών και επίβλεψη ιδιωτικών οικοδομικών-κτιριακών έργων και εργασιών, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ. 3.4 σύμφωνα και με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.
η. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση μελετών οικοδομικών-κτιριακών έργων του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων ίσο με το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου της μελέτης. Το υπόλοιπο του δυναμικού των μονάδων μιας συγκεκριμένης μελέτης καλύπτεται απαραίτητα με τη συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού.
4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του Π.Δ. 27311/14-12-1926 κατ’ αντιστοιχία με τις εξετάσεις Διπλ. Μηχανικών.
5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των οικοδομικών-κτιριακών έργων, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των οικοδομικών-κτιριακών έργων, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης πιστοποιείται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με βεβαίωση, σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που θα θεσπιστούν από αυτόν για ολόκληρο το φάσμα των Μηχανικών.
Άρθρο 2
Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών
του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής
1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισοτίμων Σχολών, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος, από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δύνανται να ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των Έργων Υποδομής, ήτοι συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων και των συναφών με αυτά εργασιών προσδιορίζονται και από το πρόγραμμα και την κατεύθυνση σπουδών.
2.1 Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται ως ανωτέρω αναλαμβάνοντας έργα που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο περιλαμβάνει συνήθη έργα.
Για το λόγο αυτό θα καθορισθούν:
α. η διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα / προωθημένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
2.2 Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 δραστηριοποιούνται αυτόνομα και σύμφωνα με τα ανωτέρω, στη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, επίβλεψη λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευής έργων και εργασιών που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του Πτυχιούχου Πολιτικών Έργων Υποδομής απόφοιτου Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με το Περίγραμμα Σπουδών.
3. Οι ανωτέρω Πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα επαγγελματικής απασχόλησης και υπογραφής σύμφωνα με τα ανωτέρω στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στους ακόλουθους ενδεικτικά ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από τον ενιαίο φορέα και θα αναφέρει και τα όρια Τεχνικής Ευθύνης:
α. Στην κατασκευή ιδιωτικών συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων.
β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Μηχανικού Πολιτικών Έργων Υποδομής.
γ. Στην επίβλεψη συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, για λογαριασμό ή με εντολή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας ή ιδιώτη, είτε ως μεμονωμένοι επιβλέποντες Μηχανικοί, είτε ως μέλη κλιμακίων επίβλεψης.
δ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων ή μελέτες εφαρμογής τοπογραφικών έργων. Ειδικότερα, μελετούν και υπογράφουν ή ασκούν επίβλεψη μελέτης που εμπίπτει στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, σε ό,τι αφορά τα συγκοινωνιακά έργα, μόνον.
ε. Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη μελέτης ιδιωτικών και δημόσιων συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως θα προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.
στ. Ως μέλη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου με δυναμικό μονάδων, ως ακολούθως:
- Mισή μονάδα μετά τετραετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Μία μονάδα μετά οκταετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Δύο μονάδες μετά δωδεκαετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
ζ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση μελετών συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων ίσο με το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου της μελέτης. Το υπόλοιπο του δυναμικού των μονάδων μιας συγκεκριμένης μελέτης καλύπτεται απαραίτητα με τη συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού.
4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του Π.Δ. 27.11/14.12.1926, κατ’ αντιστοιχία με τις εξετάσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών.
5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις ειδικές εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος, οι οποίες είναι αντίστοιχες των εξετάσεων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης πιστοποιείται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με βεβαίωση, σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που θα θεσπιστούν από αυτόν για όλο το φάσμα των Μηχανικών.
Άρθρο 3
Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Τοπογράφων Μηχανικών
και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Τμημάτων α) Τοπογραφίας και β) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισοτίμων Σχολών, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος δύνανται να απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας.
2.1 Οι Πτυχιούχοι του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης των ανωτέρω Τμημάτων μετά την απόκτηση της σχετικής αδείας άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω αναλαμβάνοντας έργα στα ανωτέρω πεδία που αντιστοιχούν στο πρώτο Επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης και το οποίο περιλαμβάνει συνήθη έργα.
Για το λόγο αυτό θα καθορισθούν:
α. η διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
β. τα 3 Επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα / προωθημένα έργα καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.
γ. τα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια, όπως θα καθορίζονται εκάστοτε και για κάθε ειδικότητα από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
2.2 Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δραστηριοποιούνται αυτόνομα και σύμφωνα με τα ανωτέρω, στη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, επίβλεψη λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευής έργων και εργασιών που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία των Πτυχιούχων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας απόφοιτου Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τα Περιγράμματα Σπουδών.
3. Οι πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου μπορούν να απασχολούνται ενδεικτικά στους εξής ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα αναφέρει τα όρια της Τεχνικής Ευθύνης:
α. Εκτέλεση τοπογραφικών-κτηματογραφικών εργασιών και, μάλιστα, σε πάσης φύσεως, και με οποιαδήποτε μέθοδο, αποτυπώσεις και χαράξεις, καθώς και στη δόμηση και συντήρηση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).
β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Πτυχιούχου Τοπογράφου Μηχανικού και ισοτίμων σχολών.
γ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων και εργασιών της κατηγορίας των Τοπογραφικών, καθώς και μελέτες εφαρμογής συγκοινωνιακών έργων.
δ. Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη ιδιωτικών και δημόσιων τοπογραφικών μελετών και συναφών εργασιών, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.
ε. Ως μέλη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου με δυναμικό μονάδων, ως ακολούθως:
- Μισή μονάδα μετά τετραετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Μία μονάδα μετά οκταετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
- Δύο μονάδες μετά δωδεκαετή ανάλογη εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
στ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση τοπογραφικών μελετών και εργασιών του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων ίσο με το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου της μελέτης. Το υπόλοιπο του δυναμικού των μονάδων μιας συγκεκριμένης μελέτης καλύπτεται απαραίτητα με τη συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού. Οι προϋποθέσεις χορήγησης σχετικών αδειών εκπόνησης μελετών είναι οι αντίστοιχες με αυτές των Διπλωματούχων Μηχανικών και θα ακολουθούν τις αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και στην αρχή της παραγράφου 3.
4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του Π.Δ. 27.11/14.12.1926.
5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τμημάτων Τοπογραφίας ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των τοπογραφικών μελετών, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των τοπογραφικών μελετών, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις ειδικές εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος, οι οποίες είναι αντίστοιχες των εξετάσεων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, στον τομέα των τοπογραφικών εργασιών μόνο, και εγγράφονται στην αντίστοιχη ειδικότητα Μηχανικών του διευρυμένου ΤΕΕ. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης πιστοποιείται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με βεβαίωση, σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που θα θεσπισθούν από αυτόν για ολόκληρο το φάσμα των Μηχανικών.
Άρθρο 4
Η ισχύς του προεδρικού διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου